Metro på Fornebu sikret av styrtrik saudiarabisk sheik

1 apr

Budstikka melder at styret i Bærums største muslimske trossamfunn, sent 31. mars inngikk en intensjonsavtale med Obos og Oslo kommune om å overta Gamle Fornebu Kultursenter og Flytårnet på Fornebu. Avtalen innebærer blant annet at 1 milliard kroner godskrives Metro-prosjektet og at Gamle Fornebu kultursenter omgjøres til et muslimsk kultursenter. Kultursenteret vil inkludere en moderne moske hvor Flytårnet omgjøres til bønnetårn (minaret).

Bilde1
Selve Flytårnet er fredet, men området rundt står nå foran en omfattende restaurering og endring. Det skal ikke stå på pengene å få senteret til å fremstå mer moderne og vedlikeholdt.

Gamle Fornebu kultursenter vil ifølge konsernsjef Martin Mæland i Obos , få tilbud om langtidsleie av Munkebakken. Obos  kjøper Munkebakken av finansmannen Arne Fredly, som over lang tid ikke har forholdt seg til bo- og bruksplikten (eiendommen er på 77 mål) for eiendommen som han kjøpte i 2007.

«Vi har vært er på jakt etter en tomt i lang tid og det var en stor glede for oss at forretningsmannen kom med sitt generøse tilbud», sier daglig leder i trossamfunnet, Ali Sultan Metham.

Metham forteller at det har vært stilt kritiske spørsmål i forbindelse med pengene som skal komme fra Saudi-Arabia, et av de mest konservative og kvinnediskriminerende landene i verden.

«Pengene er en ren gave, og vi vil fortsatt være helt uavhengige. Dessuten kommer pengene fra en privatperson og ikke fra staten Saudi-Arabia«, sier Metham. Han sammenligner gaven med kristen misjon i utlandet, og forteller at «flytårnmoskéen» har vært et godt salgsargument. Minaretet (Flytårnet) vil til de faste bønnetidene sende ut bønneoppfordringer, hovedsakelig via lyssignaler men også med en begrenset sang som mange er kjent med fra opphold i mer sydlige strøk. «Vi har ingen hensikt om å være forstyrrende for de som bor på Fornebu», sier Metham videre.

FT
Flytårnet sett fra Nansenparken

Metham understreker at giveren ønsker å være anonym, iallfall fram til endelig avtale er klar mellom Bærum kommune, Akershus fylkeskommune, Ruter, Oslo kommune og Obos.

Konserndirektør Martin Mæland i Obos uttaler at de lenge har vært på utkikk etter et kulturtiltak for sin økende andel medlemmer med ikke-kristne røtter. Mæland lover at kultursenterets tilbud også skal komme alle Obos sine øvrige medlemmer til gode.

Det er omtrent 2.800 muslimer i Asker og Bærum og at mange av dem jobber på Fornebu. Abdul Muhammad, bosatt i Rolfsbukta uttaler at kultursenteret vil bli et flott tilskudd, blant annet i forbindelse med store høytider og at en moské på Fornebu vil være positivt for alle muslimer i Oslo-området.

Fylkesordfører i Akershus fylkeskommune, Anette Solli og ordfører i Bærum kommune, Lisbeth Hammer Krog var ikke tilgjengelig for kommentar i går kveld når nyheten ble kjent.

One Reply to “Metro på Fornebu sikret av styrtrik saudiarabisk sheik”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.