Den gamle damen og belgiske sjokolade

15 des

I desember i fjor havnet jeg tilfeldig ved siden av en åpen, livsglad eldre dame på SAS-flyet til Amsterdam. Egentlig skulle vi begge til Brussel, men ble omdirigert pga dårlig vær.

Gammel dame
Livsgleden finnes i de mange små opplevelsene

Den eldre damen startet tidlig en dialog og spurte høflig hva jeg skulle, og jeg spurte henne om det samme. Hun fortalte at hun elsket friheten ved å reise. Hun hadde i en alder av 78 år helt på egenhånd bestilt seg en adventstur på internett til Brussels aller fineste hotell. Her skulle hun nyte kvelden med en bedre middag og noe godt i glasset.

Hvert år siden hun ble enke hadde gitt seg reiser i førjulsgave til ulike byer. Kombinert med en fin tur for seg selv var formålet å ordne med julegaver til barn og barnebarn. Da jeg spurt hva hun skulle handle denne gangen, smilte hun ekstra lurt. Hun viste meg sin tomme kabinkoffert, og fortalte at denne skulle fylles med den fineste belgiske sjokoladen. Selve innkjøpet og handlelisten ville hun overlate til hotellets pikkolo – handlelisten var allerede klar!

Belgisk sjokolade
Belgisk sjokolade

Hun avsluttet vår fine samtale med å fortelle om de viktige pillarene i hennes liv: familie, kultur og til slutt å reise. Hun stilte meg et åpent spørsmål om hvor lenge jeg trodde hun kunne fortsette å reise. Alle barnebarna hennes hadde fått en dannelsesreise i gave sammen med henne, når de fylte 15. Neste dannelsesreise var med et barnebarn til Roma i april. Livskvaliteten og livet ville ikke være det samme når hun ikke lengre kunne reise, fortalte hun litt trist.

Denne eldre damen hadde noen grunnleggende og gjennomtenkte livsperspektiver. Hennes eneste frustrasjon denne gangen dreide seg om den fineste belgiske sjokoladen ville ligge under årets juletre. Samtalen med den livsglade 78-åringen var for meg et tankekors, samtidig som den ga meg en annerledes julestemning.

Lev mens du kan, mens har glede av det og god jul!

Frank Roland

3 Replies to “Den gamle damen og belgiske sjokolade

 1. Hei.
  Jeg forventer at alle Vellene på Fornebu og i nær tilknytning til Fornebu , går sammen med Fornebulandet vell for å gi innspill og ta del i de saker som anngår oss som beboere her på Fornebu. Det vil bli fremmet mange saker fra kommunen og andre i tiden som kommer , og det er en vesentlig styrke dersom beboene/ Vellene kan stå samlet i disse påvirkningene og avgjørelsene som tas. Foreslår derfor at Fornebulandet vell fremmer en ny henvendelse til Vellene om et kollektivt samarbeide.

  • Hei Kjell,

   om det ikke tydelig har kommet frem så har det fra Fornebulandet vel ble stiftet sist sommer vært et svært tett og konstruktivt samarbeide med de de 3 øvrige vellene på Fornebu.

   Sammen har vi deltatt på høringer, sendt inn felles høringsinnspill/uttalelser til kommunen og felles leserinnlegg i Budstikka. Siste samling hvor 3 av vellene deltok, var i et felles møte med Planrådsgruppen nedsatt av Bærum kommune. Med andre ord samarbeidet er løpende, bredt, godt og konstruktivt på en lang rekke fellessaker også utenom utbyggingsdiskusjonen, som f. eks. Hundepark og Fritidssenter. I tillegg samarbeider vellet med andre organisasjoner som Lilløyodden naturhus og BBB (Buss, Bane, Båt).

   Mvh
   Frank Roland, styremedlem

 2. Hei.
  Takk for svaret. Jeg uttrykte meg kanskje noe feil da jeg pekte på at vellene skulle samarbeide på Fornebu. Det er vell og bra og viktig at så skjer. Det jeg hadde i tankene var at de enkelte Sameiene på Fornebu burde melde seg inn i Fornebulandet Vel, for derved å få en større tyngde bak dette vellet i sine aktiviteter.
  mvh
  Kjell Beckstrøm

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.